Uppdaterad tidplan för projektet Giftfria Båtbottnar

SSS styrelse fattade 2022 beslut om att anta en plan för hur vi tillsammans ska se till att alla båtar som hanteras på slipen ska bli fria från biocider, dvs otillåtna bottenfärger. Målet ställdes till att båtar som inte klarar kraven för referensvärden för biocider inte får sjösättas hos SSS från och med år 2025. Strängare regler sattes för nytillkommande medlemmars båtar.

Nuläget
Vid kontroll nu hösten 2024 visar sig antalet som inte uppfyller kraven vara högt, närmare 70 båtar. Skälen till detta kan vara många; man har gått i båtbytartankar, nyligen bytt båt, ekonomiskt svårt, svåråtkomligt på egen vagn etc. Sannolikheten att samtliga båtar på vår slip är biocidfria våren 2025 bedöms som mycket låg.

Med ovanstående som grund har styrelsen genomfört en del efterforskningar rörande nya alternativa saneringsmetoder, där prisbilden blir en annan än med tidigare identifierade metoder. Metoderna kan med stor sannolikhet, efter iordningställande av en saneringsplats, användas på vår slip. Miljögruppen undersöker just nu dessa metoder genom bl.a. referenstagning vid andra båtsällskap.

Styrelsen, med gott stöd av slipgruppen, arbetar nu med följande:

  • Att iordningställa en saneringsplats.
  • Att iordningställa en båtvagn för motorbåtar – för de båtar där den egna båtvagnen inte medger åtkomst att sanera.
  • Fortsatt översyn av tänkbara nya saneringsmetoder.

Styrelsen avser därutöver att uppdra till miljögruppen att vid kommande årsskiften söka s.k. LOVA-bidrag vilket kan komma att reducera kostnaderna. Hur dessa eventuella bidrag ska användas ber styrelsen att få återkomma med.

Uppdaterad tidplan
Syftandes till att skapa tidsmässiga förutsättningar för sanering av kvarvarande båtar, samt skapa en hållbar plan för omhändertagande av nyanskaffade båtar, har styrelsen i september beslutat följande:

Vi justerar målsättningen att kunna sjösätta enbart biocidfria båtar, från våren 2025 till våren 2027.

Vi medlemmar får således ytterligare två år på oss att säkerställa biocidfri båtbotten.

Information om utredningsläget rörande saneringsplats, saneringsbåtvagn, godkända saneringsmetoder och saneringsfirmor kommer löpande att ges på sällskapets hemsida, i Bränningen och på våra ordinarie föreningsmöten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.